Agenția Spațială Europeană, lovitură dură pentru Rusia

de: Emanuela Pana
18 03. 2022

Agenția Spațială Europeană a anunțat joi că renunță la misiunea pe Marte planificată împreună cu Rusia, din cauza invaziei trupelor ruse în Ucraina. Conducerea agenției a transmis, totodată, că regretă profund pierderile de vieți omenești, precum și urmările tragice ale agresiunii împotriva țării conduse se Zelenki. Astfel, agenția se „aliniază la sancţiunile impuse Rusiei de statele membre“. Mai multe detalii, în continuare.

Agenția Spațială Europeană, lovitură dură pentru Rusia

Agenţia Spaţială Europeană a transmis joi că suspendă misiunea ruso-europeană pe Marte, ca urmare a ofensivei Rusiei în Ucraina, relatează Politico.

„Deplângem victimele umane și consecințele tragice ale agresiunii împotriva Ucrainei. Deși recunoaște impactul asupra explorării științifice a spațiului, ESA este pe deplin aliniată cu sancțiunile impuse Rusiei de statele sale membre“, a arătat ESA într-un comunicat.

În timpul întâlnirii de la Paris, conducerea agenţiei „a recunoscut imposibilitatea de a desfășura în prezent cooperarea cu agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, în misiunea ExoMars, prevăzuă pentru lansare în 2022, și l-a mandatat pe directorul general al ESA să ia măsurile corespunzătoare pentru suspendarea activităților de cooperare“.

Citește și: Lovitură pentru Vladimir Putin. Țara pe care a ajutat-o în trecut face un gest important pentru Ucraina

Suspendă misiunea comună pe Marte

Chiar dacă a decis suspendarea misiunii pe Marte, ESA a anunțat că programul Stației Spațiale Internaționale „continuă să funcționeze. Scopul principal este de a continua operațiunile sigure ale ISS, inclusiv menținerea siguranței echipajului“.

„Este clar că suspendarea misiunii planificate cu [agenția spațială rusă] Roscosmos va face ca data de lansare din 2022 să nu mai fie valabilă. (…) În mod realist, lansarea nu va avea loc înainte de 2026“, a afirmat directorul general al agenției, Josef Aschbacher.

În prezent, pe staţie sunt patru astronauţi de la NASA, doi ruşi şi un european.

Complicând și mai mult programul spațial al Europei, Rusia și-a retras personalul de la portul spațial european din Guyana Franceză, făcând imposibilă lansarea a cinci sateliți cu sistemul de rachete Soyuz.

Vorbim în principal despre patru misiuni instituționale pentru care ESA este entitatea care achiziționează serviciile de lansare (Galileo M10, Galileo M11, Euclid și EarthCare) și de o lansare instituțională suplimentară.